ארבע פרופסיות בולטות המגישות סיוע לבני אנוש מגמישות בעשורים האחרונים את המרחב שנשלט ללא עוררין במשך שנים בידי מקצועות ממוסדים כפסיכותרפיה, פסיכיאטריה ועבודה סוציאלית. כל הארבע טובות וראויות אך הן נבדלות זו מזו במהותן. כולן ללא יוצא מן הכלל הצמיחו וריאציות מגוונות המעשירות ומשכללות את עולם הליווי והטיפול, אך אף לא אחת מהן כפופה לרגולציה ממוסדת ונראה שזה לא יקרה בעתיד הקרוב.

מראשית הקורונה התבקשתי לסייע למשרד הבריאות, להשיב לעיתונאים, לספק מאמרים לפורטלים, להחליף מידע עם קולגות בחו"ל וכמובן לתת מענה ישיר ועקיף לזרם פניות שהולך ומתגבר של אנשים שזקוקים לעזרה ממשית בתקופה זו. לנוכח שלל המתודות הטיפוליות הזמינות בימינו שבהעדר הסדרה אינן מובדלות זו מזו בעיני הציבור הרחב, עולה בקרב רבים התהייה האותנטית המתבקשת: איזה סוג של עזרה אני צריך? מה מתאים לי? ובעיקר, מי מתאים לסייע לי?

גילוי נאות: עסקתי בעבר בהכשרת דורות של מאמנים אישיים (באיגוד הישראלי לקואצ'ינג, באוניברסיטה הפתוחה ובמכללת גבים) ובעשור האחרון אני עוסקת רק בהכשרת מומחים ב BlueBird Academy בית הספר הגבוה להתמחויות מתקדמות. בכל המסגרות פגשתי תלמידים נפלאים מכל ארבע הפרופסיות. אך משום שהתחלתי את דרכי כיועצת, משם ובמקביל עברתי לעולם הטיפול, והמשכתי ונשביתי בעולם האימון, ורבים קוראים לי מנטורית, החלטתי לעשות סדר ולהעלות את הנושא לתודעה – מהו ההבדל בין הארבע? מהו המאפיין המרכזי של כל אחת? והחשוב מכל… למי נוטים אלה המחפשים עזרה, במי היו בוחרים בעת הצורך להתמודד עם קושי ולקראת פנייה לעזרה.

השבוע, יצאתי עם פוסט בפייסבוק, סיפור קטן, ארבע פרופסיות ושאלה פתוחה. קיוויתי לקבל 100 תשובות ולשמחתי קיבלתי מעל ומעבר… תוצאות המשאל מוצגות לעיונכם בהמשך.

שאלו את עצמכם: 
בעיר שלכם, עובדים זה לצד זה ארבעה אנשים, ארבעתם ידועים ברבים, כאנשי מקצוע שעושים קסמים
ארבעתם בני אותו הגיל, ארבעתם בני אותו המין, ארבעתם מנוסים מאוד, ארבעתם גובים את אותו המחיר. 
הם יושבים בקליניקה זהה, דלת לצד דלת, עם אותה מבואה.
אותו קפה מוגש לבאים, אותה מזכירה מקבלת פנים. 

אחד הוא… ה-מטפל מכיל ועוטף ומלווה, מגיש עזרה נפשית/מנטלית או פיזית, לאט ובזהירות לכיוון המזור, באמפתיה רכה
השני הוא… ה-מאמן אומן בהקשבה טהורה ובשאלת שאלות המיילדות בזהירות ומבפנים, את התשובה של העומד ממול - שהוא המומחה לחייו 
השלישי הוא… ה-יועץ מכיר ויודע וראה, מנוסה ומומחה בתחומו, בידיו עצות טובות לשאלות ותהיות המחשפות פיתרונות
הרביעי הוא… ה-מנטור מדריך בעל ניסיון עשיר בתחומו, משמש כחונך המלווה את "המתחיל" בדרכו, נותן יד ודוחף קדימה אל הדבר הבא 

הגיע היום בו אתם מתמודדים עם אתגר משמעותי, אתם זקוקים לעזרה, יש לכם קושי אמיתי, עוד פלונטר חיים שיש לפרום, עוד בעיה מציקה שמחפשת פתרון. אתם יכולים לבחור רק באחד מהרביעייה… אתו תתחילו דרך, עמו תצאו למסע. במי תבחרו? אל מי תלכו? אל המטפל, המאמן, היועץ או המנטור כל תשובה… טובה! כל תשובה מזכה בנקודה! 

ואם תבחרו להרחיב מדוע בחרתם כך אודה כפליים ואשלח וירטואלית… הכרת תודה גדולה!
הקישור לפוסט – כאן 

התשובות זרמו בקצב מטורף, דיונים טעוני רגשות התפתחו בפוסט עצמו ומאחורי הקלעים, ואני חגגתי בפינג-פונג אוהב עם רבים וטובים. התפלגות בחירת הפרופסיות בקרב 485 משיבים, לפניכם:

מטפל – 22%   |   יועץ – 18%   |   מאמן – 56%   |   מנטור – 4%

ראוי להבהיר שמדובר בתשאול פתוח ולא במחקר שחף מהטיות ומבודד משתנים.

___________________

ובחזרה אליכם, הקוראים, עם טוויסט קטן בעלילה. לכל פרופסיה יש מהות ייחודית שלשמה היא נבראה, כך הנחתי באומץ בפוסט ביודעי שרבים יכעסו ולא יסכימו עם הדיכוטומיה שהצעתי. אך משום, ואולי בשל העובדה שהמקצועות הללו אינם רגולטוריים, ורוב העוסקים בהם מגיעים ממקום של נטייה טבעית לסייע ולעזור לאנשים, ההבדלים מיטשטשים – מאמנים עובדים כמטפלים, מטפלים עובדים כיועצים, יועצים הופכים למנטורים, ומנטורים קוראים לעצמם מאמנים… ווריאציות אינסופיות מתקבלות מארבעה מקצועות שבמהותם שונים.

אני מזמינה אתכם האוחזים במתודה זו או אחרת לבחון את עשייתכם המקצועית ולשאול את עצמכם: מי אני כמגיש סיוע לבני אדם? מהו התמהיל הייחודי שאני מביא לעולם? האם אני נאמן למהות הפרופסיה שלמדתי ובה אני עוסק? האם אני זולג?… ומעל לכל, האם אני יודע לדייק את  עצמי למול הצרכים השונים של הלקוחות המבקשים את עזרתי?

ועוד, במה אני טוב באמת? למי אני מתאים? עד כמה משפיעה נטייתי הטבעית, ובאיזו מידה אני מגשים את הכשרתי המקצועית?

ולמה חשוב ודחוף לכם לברר שאלות אלה? ראשית כי זה מאוד מבלבל כשהטייטל המקצועי שלכם אינו הולם את מה שאתם מגישים בפועל. שנית, כי חשוב  לכם לבטא נכון את הייחודיות של מבנה האישיות והנטייה הטבעית שלכם וגם להרגיש בנוח עם אופייה המיוחד של הגישה הטיפולית שבחרתם. רק כך תוכלו לברוא את ה"אני המקצועי" הסגולי… בדמותכם. ומעל לכול, זכותם של הפונים אליכם לדעת בדיוק למה הם נכנסים כדי שיוכלו לבחור את המתאים להם ביותר מתוך שלל אנשי מקצוע טובים, עמם אתם נמנים.